A kéménybélelésről

Kéménybélelés a leggyakrabban alkalmazott technológia a kéményes iparágban. Kizárólag felújításra lehet használni, új építésű házak esetén már nem szabványos megoldás! Az ilyen épületekbe úgynevezett “rendszer jellegű” égéstermék elvezetőket kell beépíteni. Ami olyan kéményrendszert jelent, ami tanúsítvánnyal rendelkezik. Pl: szerelt fém kémények, schiedel, leier kémények.

A kéménybélelés repertoárja a tüzeléstechnika fejlődésével egyre nagyobb. Míg régen alumíniummal és savállóval bélelték a kéményeket – még régebben nem is bélelték -, ma már nagyon speciális anyagok is léteznek, melyek megkönnyítik a kivitelezést.

Mivel a kémény is egy folyamatosan elhasználódó szerkezet, így karbantartani, felújítani kell időnként, főleg, ha új típusú vagy más jellegű tüzelőberendezést kötnek rá.

Milyen kéménybélelés anyagok léteznek?

Többféle anyag létezik, hogy melyiket és mikor használhatjuk, az leginkább a tüzelés típusától függ:

Gáz tüzelés esetén: alumínium, FuranFlex, saválló acél, PPs (kondenzációs kazánok esetében)
Olaj tüzelés: saválló acél, FuranFlex
Vegyes tüzelés: Saválló acél, Kerámia, KAMIX belső vakolás
FA tüzelés esetén: Saválló acél, FuranFlex RWV, Kerámia, KAMIX belső vakolás

Kéménybélelés alumínium csővel

Nyitott égésterű gázkészülék esetén:

Az alumínium előnye, hogy olcsóbb, mint a saválló acél, vagy a FuranFlex műgyanta. Beépítése ott célszerű, ahol elég tág a kémény belső mérete, hogy ne tudjon megakadni a béléscső a kéményben. Ha szűk és egyenetlen a kémény, akkor ahol megakad a béléscső, ott meg kell bontani a kéményt, mely akár jelentős pluszköltséggel is járhat, ha például egy szép fürdőszobában kell a bontást elvégezni.

Immáron elavult technológia a FuranFlex cső megjelenése óta, mivel mind a beépítési nehézségben, mind az anyag technológiai tulajdonságában hátrányban van.

Ajánlott: Olyan kéményekbe, ahol a belső keresztmetszet elég nagy a béléscsőhöz képest.
Nem ajánlott: Szűk, elhúzásos kéményekbe.

Zárt égésterű (turbós készülék esetén):

Kizárólag elhúzás nélküli kéménybe lehet beépíteni, mivel zárt égésterű készülékhez nem létezik flexibilis alumínium rendszer.
A legtöbb esetben 80 mm-es béléscső átmérővel kell számolni. Ez egy egyenes kéményben bőven elfér. További info a”Turbós kémények” oldalon

Kéménybélelés saválló acél csővel

Nyitott égésterű készülék esetén:

A saválló acél az egyik legjobban bevált és legtartósabb anyag, amit kéménybélelésre használnak.

Előnyei: tartós, belső felülete sima, kapható merev és flexibilis kivitelben is, bármilyen tüzelőberendezéshez alkalmazható
Hátrányai: szűk kémény esetén nem lehet alkalmazni, csak kéménymarással (akkor is csak bizonyos átmérőig). A hőt kevésbé tartja a kéményben, így a füstgáz le tud hűlni, amely kondenzációt okoz.

Ajánlott: Vegyes és fa tüzelésű tüzelőberendezések kéménybéleléséhez, gázkészülékek esetében, ahol a tartósság igénye megvan
Nem ajánlott: Szűk, elhúzásos kéményekben, ahol vésés nélkül nem lehet beépíteni.

Zárt égésterű készülék esetén:

A saválló acél cső alkalmas mind a turbós, mind a kondenzációs kazánok füstgázelvezetésére.

Előnye: Van belőle merev és flexibilis rendszer is, melynek a belső felülete teljesen sima, így jobb huzatot biztosít, tartós, UV álló, nem sérülékeny
Hátránya: Műanyag csöves béleléshez képest többe kerül (viszont tartósabb), kevésbé jól szigetel a műanyaghoz képest

FuranFlex kéménybélelés

A FuranFlex egy magyar találmány és világszabadalom. Feltalálása óta több ezer km-t építettek be belőle. A legjobb módja a meglévő gázkészülékek utólagos kéménybélelésére. De használható új, zárt égésterű és kondenzációs készülékekhez is.

A FuranFlex cső legnagyobb előnye, hogy a beépítés előtt lágy állapotú a cső, így könnyedén behúzható a kéménybe. Egy speciális eljárás után az anyag kitágul az előre meghatározott keresztmetszetig. Nagyon jól szigetel, sima a felülete, így kiváló huzatot biztosít. A gyártó 25 év garanciát vállal rá, ami a piacon egyedi.

Ajánlott: Nyílt égésterű gázkészülékek utólagos bélelése esetén, hosszú, szűk, elhúzásos kémények bélelése esetén
Nem ajánlott: Néhány nagyon ritka esetben. Pl: ha az aluminum bélelés is megfelelő megoldás lehet

Kéménybélelés műanyag (PPs, PPh) csővel

Ezeket az anyagokat kizárólag kondenzációs gázkészülék égéstermékének elvezetésére lehet használni. Előnyük, hogy elég olcsóak, és kapható merev és flexibilis rendszer formájában is. Így mind egyenes, mind elhúzásos kéményekbe be lehet építeni.

Mivel műanyag cső, így elég jól szigetel, a füstgáz kevésbé hűl ki, így kisebb az esélye, hogy le tud fagyni. Tartósságuk nem olyan jó, mint a saválló kéményrendszereké, de ár/érték arányban felveszik a versenyt.

Ajánlott: Kondenzációs kazánokhoz, kedvezőbb kivitelezési költségű megoldásokhoz
Nem ajánlott: szűk, elhúzásos 10-15 méter feletti kéményben, ott, ahol a tartósság a fő szempont.

FuranFlex RWV kéménybélelés

Ezt az anyagot kizárólag FA vagy faszármazék (pellet, brikett) tüzelésű berendezések füstgázának elvezetésére lehet használni.

Hasonlóan az alap FuranFlex csőhöz, ez is lágy állapotban kerül forgalomba, majd a kéménybe húzás után forró gőzzel, nyomás alatt kikeményítik. A kikeményedés után az anyag nem tud kilágyulni. A tizstítására oda kell figyelni, a koromégést nem bírja.

Ajánlott: Kandallók, cserépkályhák tégla kéményeinek utólagos bélelésére, különösen, ahol szűk elhúzásos kémény található
Nem ajánlott: Ahol nem csak fával tüzelnek, ahol nagy kondenzáció és kátrány lerakódás várható

Kerámia bélelés

Az előre gyártott beton köpenyelemes kéményrendszerek (Schiedel, Leier) belső csövét akár kéménybéleléshez is lehetne használni. A gyakorlatban ez nem nagyon kivitelezhető, mert beépítése utólag nehézkes a merevsége, súlya és falvastagsága miatt.

A kerámia béléscső egy tartós, de elég rideg anyag. Ha nincs megfelelő tér biztosítva neki a hőtágulásra, akkor a saválló csővel ellentétben a kerámia megreped, és az egész rendszer így gyakorlatilag használhatatlanná válik.
A gyakorlatban nem használják Magyarországon.

KAMIX belső vakolás

A meglévő tégla kéményeket lehet egy speciális belső vakolási technológiával javítani, egyik ilyen anyag a KAMIX.

A KAMIX-al felvakolt kéményt gázhoz nem érdemes használni, inkább fa és vegyes tüzelésű készülékek esetén alkalmazható. Néhány területileg illetékes cég foglalkozik vele Magyarországon.

Előnye: a tégla kémény belső keresztmetszetéből viszonylag kevés helyet vesz el, elhúzásos kéményekben is alkalmazható
Hátránya: kevés cég foglalkozik vele, rossz kivitelezés esetén problémás a javítása